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May 5, 2020 
 

Additional Guidance for Public Hospitals on the 
Paycheck Protection Program 

 
 

The Coronavirus Aid, Relief and Economic Security (CARES) Act created the Paycheck 

Protection Program (PPP) to provide organizations with fewer than 500 employees with 

loans that could be used to maintain their workforce through the economic downturn 

caused by COVID-19. Participating hospitals may use these loans to pay salaries and 

benefits, among other uses. Under certain circumstances, these loans (or a portion of 

them) may be forgiven.  

 

Initial guidance from the Small Business Administration (SBA) was ambiguous about the 

eligibility of public hospitals. However, subsequent guidance has clarified that they may 

be able to participate under certain circumstances. The following information, which was 

prepared for the AHA by JonesDay, may help public hospitals in applying this guidance. 

 

Public Hospital Eligibility for the PPP 

 

Section 501(c)(3) nonprofit organizations are eligible to borrow funds through the PPP 

provided that they (together with any affiliates determined under SBA’s affiliation rules) 

have 500 or fewer employees and are able to make the certifications required on the 

loan application. Public hospitals that do not have Internal Revenue Service (IRS) 

determination letters recognizing them as described in section 501(c)(3) and exempt 

from tax under section 501(a) have had questions about whether they qualify as section 

501(c)(3) organizations for purposes of this program. On May 3, the Treasury 

Department issued Question and Answer 42 (Q/A 42) providing further guidance on 

when a public hospital will be considered a section 501(c)(3) nonprofit organization for 

purposes of the PPP. Q/A 42 says in part, “The Administrator will treat a nonprofit 

hospital exempt from taxation under section 115 of the Internal Revenue Code as 

meeting the definition of ‘nonprofit organization’ under section 1102 of the CARES Act if 

the hospital reasonably determines, in a written record maintained by the hospital, that it 

is an organization described in section 501(c)(3) of the Internal Revenue Code and is 

therefore within a category of organization that is exempt from taxation under section 

501(a).”  

 

Section 115 of the Internal Revenue Code 

 

Section 115 provides exemption from tax for the income of an organization that meets 

these requirements: 
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1. Be separately organized from the state or local government  

 

Different public hospitals will be organized in different ways. Those that are established 

as nonprofit corporations under the state nonprofit corporation law or are chartered by 

statute or local ordinance as corporate bodies should be considered to be organized 

separately from the state or local government. A hospital that is operated by a 

government agency or department rather than a legal entity that is separate from the 

government would not fall under section 115. 

 

2. Generates its income from performance of an essential governmental function 

 

The IRS has repeatedly ruled that public hospitals are performing an essential 

governmental function. 

 

3. The income accrues to a state or local government. 

 

The IRS applies this requirement by looking to whether the income and assets of the 

organization are transferred to a state or local government upon dissolution. For 

purposes of issuing private letter rulings, the IRS looks for governing documents specific 

to the organization that contain a dissolution clause. There may be other ways of 

satisfying the income accrual requirement, such as language in applicable statutes or 

laws.  

 

Organizations Described in Section 501(c)(3) 

 

An organization is described in section 501(c)(3) if it meets four criteria: 

 

1. It is organized exclusively for charitable or other exempt purposes.  
 

The IRS looks at the governing documents to determine whether an organization 

meets this requirement. Promotion of health for the benefit of the community is a 

charitable purpose for section 501(c)(3). Satisfying this test also requires that there is 

a binding commitment in governing documents or law that upon dissolution, the 

organization’s assets go to another section 501(c)(3) organization or a governmental 

entity. 

 

2. It is operated exclusively for charitable or other exempt purposes. 
 

The IRS looks to how the organization is actually operated. A hospital that accepts 

Medicare and Medicaid patients, has an open emergency room and an open medical 

staff, and treats all patients regardless of ability to pay would generally be viewed as 

operating for charitable purposes within the meaning of section 501(c)(3). 

 

3. The organization does not intervene in campaigns for public office either for or 
against any candidate. 
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No amount of campaign intervention is permissible.  

 

4. The organization limits any lobbying it may do on legislation or referenda to an 
insubstantial part of its overall activities. 

 

Advocacy on legislation either directly with the legislature or its staff or through mass 

media or advocacy on a ballot referendum is permissible provided that it remains an 

insubstantial part of the organization’s overall activities. Whether an activity is 

substantial depends on all facts and circumstances, including expenditures, time 

spent or other resources deployed on the activity. 

 

Section 501(r) Disregarded 

 

Generally, a hospital must satisfy the requirements of section 501(r) in order to be 

exempt as an organization described in section 501(c)(3). These requirements include, 

among others, performance of a community health needs assessment once every three 

years, restrictions on billing and collection practices, and limitations on charges for 

patients eligible for financial assistance. A hospital that has an IRS determination letter 

recognizing it as a section 501(c)(3) organization is required to comply with section 

501(r). However, according to Treasury’s Q/A 42, a public hospital that does not have an 

IRS determination letter does not have to satisfy the requirements of section 501(r) to 

qualify as a nonprofit organization for purposes of the PPP.  

 
Further Questions  
If you have questions, please contact AHA at 800-424-4301. 


